【阅读】读懂上下文,谁还不是个推理小天才呢!

2020/07/01 14:38:45
       随着最近一些高热度推理类影视作品频繁出现在大家的视野里,各位同学们的“推理魂”想必已开始熊熊燃烧,迫不及待想找个机会show一下自己智慧的头脑、缜密的逻辑,分分钟变身推理大神......

微信截图_20200701134318

 
       不用怀疑,今天的攻略满足你!篇章推理类题目在“外研社·国才杯”阅读大赛中的地位可是不容小觑呢,所以掌握推理类题目的解题技巧是参赛必备的技能之一。今天就给你机会,检验一下自己的推理能力吧!
       经过在最新的2019“外研社·国才杯”阅读大赛真题中精心挑选,决定用下面这道题供你小试牛刀~
 
Being rejected after a job interview can severely dent your confidence. Many candidates I have worked with over the years tortuously dwell on being turned down, often forgetting the bigger picture. Rejection, while not pleasant, can often be blown out of proportion and viewed as a sign of failure. However, by thinking objectively, candidates can use it to build on their core strengths, address development points and ultimately find a job that suits them best.
 
What does blown out of proportion probably mean?
 
A. extremely overwhelmed
B. taken seriously   
C. precluded   
D. exaggerated
 
答案D
做对了吗?来看看解析
       选篇前半部分讲述了人们面对工作面试被拒通常抱有消极心态,但其实作者表达的重点是在However之后的内容,即面试被拒也可产生积极作用。遭到拒绝固然令人不快,但也不必夸张地觉得rejection就是天塌了或者人生已败。B、C选项将rejection描述为被“严肃对待”、被“排除”,显然与作者本意不符,而A项的含义为“被极度压垮”,与这句话的主语rejection并不搭配,而应该用于形容人。所以,正确答案为D选项。
 
另外,快掏出你的生词本记下这个短语:
blow something out of proportion 夸大其词
 
       这样看,这道题的解答是基于对上下句意和选项词义的理解,从而进行推断。推断时可采取直接选择,或者先排除、再选择的方法。

微信截图_20200701134904

      小结一下:解答这类需要根据上下文意推理的题目,对策是——
 
上下句意+选项词义
选择+排除
 
      刚学到这两个要领,先别急着自信,实践一下!看下面抛出的这道真题你能接住吗?(别看它篇幅长,可一点都不难哦!)
 
Most people know they can use their phones for selfies and vacation pictures. But smartphone cameras have become helpful memory aids. Maybe you are buying a house and you want to refer to certain architectural details later on. Maybe you need the minutes of a meeting, but you can't wait for the secretary to transcribe them. Or maybe you have to re-enter your Wi-Fi password, but the password is printed on a little sticker on the back of the router, and your desktop is in another room. Take a picture!
 
Just remember, when photographing important or sensitive information (like your passport, passwords, and special documents), you store them safely. Memory aids are great, as long as they stay in the right hands.
 
What does the last sentence mean?
A. Privacy must be protected when stored in phones. 
B. People should use the right hands to take photographs.    
C. Smartphone cameras can serve as useful memory aids.    
D. Most people can make full use of smartphones.  
 
答案A
做对了吗?来看看解析
 
       篇章有两段,第一段主要通过举例说明手机作为存储工具的作用,第二段一共有两句话,既然题目是问最后一句话的意思,那么第二段第一句话的含义相当重要,不难看出题目在提示我们,当用手机去拍摄重要信息时,要确保安全的存储。
       在了解了关键句的含义后,可以结合排除法进行选择。B项显然与关键句的语境无关,因为它误解了right hands的意思。而C项是在概括第一段所讲的内容。D项也是与这一段的语境不相关,文意并不是在说人们能否最大程度地利用手机。所以这里只需要根据第二段的内容就可推论出手机作为信息存储的工具固然是好的,但前提是我们需要注意信息的安全。故答案为A选项。
 
 
       如果这两道题都做对了,那就允许你骄傲一会儿~通过搞定上下文含义,辅之排除法,谁还不是个推理小天才呢?

微信截图_20200701135301

        想挑战更多真题、熟悉赛场节奏、树立备赛信心?下面即可一键获取官方出品最全真题哦,快扫码、别错过!
 
《阅读大赛真题——2019》

微信截图_20200701135505

收录2019各赛段真题,购即赠2018真题;
官方赛事系统线上作答,支持反复练习,即时反馈!

微信截图_20200701135738